Saturday, August 20, 2011

First Biskut Raya 2011

Finally i made my first biskut raya! I got to share the recipe coz i find it sedappppppppppp....Its so easy to do! Bagi you all yang dah berkecimpung lama dalam arena kitchen, sempoi ala-ala cungkil gigi je.

So here goes..




Biskut Cornflakes Kismis 
biskut ni dapat around 90 pieces, so i do 2 sukatan







  • 150g tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 100g cornflakes (dikisar kasar) i got 2 lil helpers to ramaskan je
  • 1 cawan buah  kismis
  • ½ cawan badam (dicincang) i bought yang dah siap dipostong square kecik2
  • 150g mentega  i used Farm Cows je pun dah sedap perhaps kalau SCS or Lurpark much better
  • 100g gula kaster
  • 1 sudu kecil esen vanila   terlupa nak add, but it still smells good
  • 1 biji telur 



1. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik bersama. Masukkan cornflakes, kismis dan badam.gaul sebati dan ketepikan.
2. Putarkan mentega, gula kaster dan esen vanila hingga kembang. 
Masukkan telur dan pukul hingga sebati.3. Campurkan adunan  dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut. 
Doh dia tersangat lembut so i used spoon je untuk place it on the tray
4. Bentukkan doh mengikut bentuk kesukaan. Susun doh di atas dulang pembakar yang telah disapukan sedikit mentega jarakkan sedikit untuk biskut mengembang.
5. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 15-20 minit atau hingga kuning keemasan. 

For me at 180C, 13mins dah masak.  Perhaps my oven comel lote kot..
Keluarkan dari ketuhar dan biar selama 20 minit sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.




source: http://missepafazwin.blogspot.com/2011/08/biskut-cornflakes-kismis.html

No comments:

Post a Comment

Related Stories

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...