So here goes..
Biskut Cornflakes Kismis
biskut ni dapat around 90 pieces, so i do 2 sukatan
- 150g tepung gandum
- 1 sudu kecil serbuk penaik
- 100g cornflakes (dikisar kasar) i got 2 lil helpers to ramaskan je
- 1 cawan buah kismis
- ½ cawan badam (dicincang) i bought yang dah siap dipostong square kecik2
- 150g mentega i used Farm Cows je pun dah sedap perhaps kalau SCS or Lurpark much better
- 100g gula kaster
- 1 sudu kecil esen vanila terlupa nak add, but it still smells good
- 1 biji telur
1. Ayak tepung gandum dan serbuk penaik bersama. Masukkan cornflakes, kismis dan badam.gaul sebati dan ketepikan.
2. Putarkan mentega, gula kaster dan esen vanila hingga kembang. Masukkan telur dan pukul hingga sebati.3. Campurkan adunan dan gaul sebati hingga menjadi doh yang lembut.
Doh dia tersangat lembut so i used spoon je untuk place it on the tray
4. Bentukkan doh mengikut bentuk kesukaan. Susun doh di atas dulang pembakar yang telah disapukan sedikit mentega jarakkan sedikit untuk biskut mengembang.
5. Bakar dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 15-20 minit atau hingga kuning keemasan.
For me at 180C, 13mins dah masak. Perhaps my oven comel lote kot..
Keluarkan dari ketuhar dan biar selama 20 minit sebelum disimpan dalam bekas kedap udara.
source: http://missepafazwin.blogspot.com/2011/08/biskut-cornflakes-kismis.html
No comments:
Post a Comment